Одредбом члана 11 Закона о судијама ( „Сл. Гласник РС“ 10/23, 116/18, 58/09, 104/09, 101/10,8/12, 121/12, 124/12, 101/13, 111/14, 117/14, 40/15, 63/15, 106/15, 63/16 и 47/17) прописано је да Високи савет судства бира председника суда, а судија који је изабран за председника суда обавља и судијску функцију у том суду.

Председник суда бира се на четири године и може бити још једном изабран за председника истог суда.

Законом о судијама,  прописано је да председнику суда, који у току мандата наврши радни век, судијска функција и функција председника суда престају истеком мандата председника суда.

Права, обавезе, овлашћења и дужности председника суда су прописане Законом о уређењу судова и Судским пословником.

Председник суда представља суд, руководи судском управом, и одговоран је за правилан и благовремен рад суда, остварује надзор над радом судских одељења и служби прегледом уписника и других службених књига, роковника, сталним евидентирањем предмета чије решавање дуже траје, прибављањем извештаја. Остварује стални увид у рад суда као целине и предузима мере за правилан и благовремен рад. Доноси програм обуке судијских приправника, разматра притужбе странака и других учесника у судском поступку који сматрају да се поступак одуговлачи, да је неправилан или да постоји било какав утицај на његов ток и исход, о чему је председник дужан да о основаности притужбе и предузетим мерама писмено обавести притужиоца у року од 15 дана од дана пријема притужбе.

Председник суда такође доноси програм решавања старих предмета најкасније до 31. јануара наредне године ако се при разматрању годишњег извештаја о раду утврди да у суду постоји већи број нерешених предмета. Тим програмом се могу уводити мере ради благовременог обављања послова у суду и друге мере у складу са законом и Судским пословником.

Председник суда одлучује о правима и дужностима државних службеника и намештеника, сазива и руководи седницом свих судија.

Суд има једног или више заменика председника суда, који замењује председника суда у случају спречености или одсутности.

Судија Душица Лечић, председник грађанског одељења - први заменик ВФ председника суда у случају спречености или одсутности.

Судија Милица Радовић, председник кривичног одељења - заменик председника суда у случају спречености или одсутности.

Е-mail Председника суда: natasa.filipovic@pz.os.sud.rs

Е-mail првог заменика председника суда dusica.lecic@pz.os.sud.rs 

E-mail заменика председника: milica.radovic@pz.os.sud.rs